Mięta paź 10, 2023 | Dieta Rośliny stanowią cenne źródło związków farmakologicznych odgrywających dużą rolę we współczesnej medycynie. Popularnymi, wykorzystywanymi nie tylko w medycynie, ale również w przemyśle m.in. perfumeryjnym są gatunki mięty należące do… czytaj dalej Wiesiołek lip 15, 2023 | Dieta Wiesiołek dwuletni (łac. Oenothera biennis) to znana od dawna roślina o właściwościach leczniczych. Pochodzi z Ameryki, ale jest rozpowszechniona w całej Europie. W Polsce można ją spotkać w parkach, ogrodach, ale i na łąkach oraz terenach… czytaj dalej Imbir – właściwości lecznicze kwi 15, 2023 | Dieta Imbir (łac. Zingiber officinale Roscol) to znana od wieków roślina, którą obecnie uprawia się w tropikalnej Azji, Indiach, Chinach i Ameryce. Do celów leczniczych i kulinarnych wykorzystuje się jej korzeń. Ze względu na wysoką zawartość… czytaj dalej Kwasy omega-3 lip 15, 2022 | Dieta Tłuszcze stanowią bardzo istotny składnik odżywczy, który spełnia w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim są materiałem, z którego wszystkie tkanki i narządy czerpią energię. Ponadto są odpowiedzialne za wchłanianie… czytaj dalej Olej lniany kwi 15, 2022 | Dieta Len zwyczajny to roślina znana na całym świecie i służąca ludzkości od tysiącleci. Świadczy o tym już sama nazwa rośliny – łac. Linum usitatissimum oznacza „przydatny”. Początkowo wykorzystywano go jako pożywienie, potem także w… czytaj dalej Czosnek – naturalny antybiotyk kwi 15, 2022 | Dieta Na przełomie ostatnich 100 lat powstało wiele leków, które pomogły ludzkości w zwalczaniu chorób. Wiele z nich otrzymano z roślin, które są bogactwem dobroczynnych substancji dla człowieka. Najbardziej znaną z tych roślin jest czosnek… czytaj dalej « Starsze wpisy Temat miesiąca Zdrowie Uroda Dieta Ciekawostki ☰
Mięta paź 10, 2023 | Dieta Rośliny stanowią cenne źródło związków farmakologicznych odgrywających dużą rolę we współczesnej medycynie. Popularnymi, wykorzystywanymi nie tylko w medycynie, ale również w przemyśle m.in. perfumeryjnym są gatunki mięty należące do… czytaj dalej
Wiesiołek lip 15, 2023 | Dieta Wiesiołek dwuletni (łac. Oenothera biennis) to znana od dawna roślina o właściwościach leczniczych. Pochodzi z Ameryki, ale jest rozpowszechniona w całej Europie. W Polsce można ją spotkać w parkach, ogrodach, ale i na łąkach oraz terenach… czytaj dalej
Imbir – właściwości lecznicze kwi 15, 2023 | Dieta Imbir (łac. Zingiber officinale Roscol) to znana od wieków roślina, którą obecnie uprawia się w tropikalnej Azji, Indiach, Chinach i Ameryce. Do celów leczniczych i kulinarnych wykorzystuje się jej korzeń. Ze względu na wysoką zawartość… czytaj dalej
Kwasy omega-3 lip 15, 2022 | Dieta Tłuszcze stanowią bardzo istotny składnik odżywczy, który spełnia w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim są materiałem, z którego wszystkie tkanki i narządy czerpią energię. Ponadto są odpowiedzialne za wchłanianie… czytaj dalej
Olej lniany kwi 15, 2022 | Dieta Len zwyczajny to roślina znana na całym świecie i służąca ludzkości od tysiącleci. Świadczy o tym już sama nazwa rośliny – łac. Linum usitatissimum oznacza „przydatny”. Początkowo wykorzystywano go jako pożywienie, potem także w… czytaj dalej
Czosnek – naturalny antybiotyk kwi 15, 2022 | Dieta Na przełomie ostatnich 100 lat powstało wiele leków, które pomogły ludzkości w zwalczaniu chorób. Wiele z nich otrzymano z roślin, które są bogactwem dobroczynnych substancji dla człowieka. Najbardziej znaną z tych roślin jest czosnek… czytaj dalej