Len zwyczajny to roślina znana na całym świecie i służąca ludzkości od tysiącleci. Świadczy o tym już sama nazwa rośliny – łac. Linum usitatissimum oznacza „przydatny”. Początkowo wykorzystywano go jako pożywienie, potem także w przemyśle włókienniczym. Z czasem dostrzeżono niezwykłe właściwości lecznicze lnu – na przykład Hipokrates oraz jego uczniowie leczyli za pomocą siemienia lnianego dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a w średniowieczu powszechnie stosowano lniane okłady w gojeniu ran i niwelowaniu blizn. Obecnie nasiona lnu są stosowane na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, w farmacji, kosmetyce oraz przemyśle włókienniczym. Z nasion lnu pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno olej lniany. Powstaje wtedy złotawa ciecz o lekko gorzkim smaku i charakterystycznym, cierpkim zapachu. Jednak określenie „złoto w butelce” olej lniany zawdzięcza nie tylko swojej barwie. Przyjrzyjmy się bliżej temu wyjątkowemu produktowi…CZYTAJ DALEJ