BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o buraku spotykamy już w VIII w p.n.e., a dziś to warzywo uprawiane jest na całym świecie. Do spożycia używana jest nie tylko bulwa korzeniowa, ale również młode pędy liściowe i liście. Potrawa z nich nazywana jest botwinką. Zarówno bulwa korzeniowa, jak i młode pędy liściowe oraz liście, zawierają witaminy C i B, mikroelementy: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, sód, kobalt i antocyjany wymiatające wolne rodniki z organizmu. Antocyjany wpływają na spowolnienie procesów starzenia, zapobiegają nowotworom i pomagają w walce z wirusami. BURAK ZWIĘKSZA TEŻ PRZYSWAJANIE ŻELAZA oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i produkcji czerwonych ciałek i hemoglobiny. Buraki są pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Są wskazane w anemii, nerwicach, osteoporozie i łagodnym przeroście prostaty. Mogą być używane surowe lub gotowane, w surówkach i sałatkach. Gotowane niewskazane są jednak przy cukrzycy. Pamiętajmy, że najlepiej używać buraków bez nawozów sztucznych. W aptece dostępne są tabletki z wyciągiem z buraka oraz nalewki do picia… CZYTAJ DALEJ
Kwasy omega-3
Tłuszcze stanowią bardzo istotny składnik odżywczy, który spełnia w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim są materiałem, z którego wszystkie tkanki i narządy czerpią energię. Ponadto są odpowiedzialne za wchłanianie…
Olej lniany
Len zwyczajny to roślina znana na całym świecie i służąca ludzkości od tysiącleci. Świadczy o tym już sama nazwa rośliny – łac. Linum usitatissimum oznacza „przydatny”. Początkowo wykorzystywano go jako pożywienie, potem także w…
Czosnek – naturalny antybiotyk
Na przełomie ostatnich 100 lat powstało wiele leków, które pomogły ludzkości w zwalczaniu chorób. Wiele z nich otrzymano z roślin, które są bogactwem dobroczynnych substancji dla człowieka. Najbardziej znaną z tych roślin jest czosnek…