Dynia jest niskokaloryczna w 100 g ma zaledwie 26 kilokalorii. Jednocześnie ma bardzo dużo wartości odżywczych. Zawiera aż 340 mg potasu podczas gdy jeden z najbardziej zasobnych w ten pierwiastek owoców banan, ma 358 mg w tej samej ilości. Dynia jest też jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy A w formie beta karotenu – w 100 g zawiera jej aż 8513 IU. Dla porównania marchew zawiera 21 384 IU, a mango 1082 IU.
Niezwykle cenne są również pestki dyni. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także magnez, potas, fosfor czy cynk. Ponadto są znane jako domowy środek na pozbycie się pasożytów. Pestki dyni zawierają bowiem kukurbitacynę znaną z właściwości przeciwpasożytniczych. Ponadto substancja ta wpływa na wydzielanie soku żołądkowego pobudzając trawienie. Należy jednak pamiętać, że najcenniejsze są świeże pestki dyni! Czy wiesz, że w Polsce istnieje farma dyń, która jest otwarta dla chętnych? Farma przygotowuje edukacyjne wycieczki dla dzieci w czasie których organizowane jest wyjście na pole dyniowe, gdzie dzieci zbierają swoje dynie. Farma znajduje się w Warszawie, a organizatorzy zapraszają w sezonie dyniowym między 15 września, a 31 października… CZYTAJ DALEJ
Kwasy omega-3
Tłuszcze stanowią bardzo istotny składnik odżywczy, który spełnia w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim są materiałem, z którego wszystkie tkanki i narządy czerpią energię. Ponadto są odpowiedzialne za wchłanianie…
Olej lniany
Len zwyczajny to roślina znana na całym świecie i służąca ludzkości od tysiącleci. Świadczy o tym już sama nazwa rośliny – łac. Linum usitatissimum oznacza „przydatny”. Początkowo wykorzystywano go jako pożywienie, potem także w…
Czosnek – naturalny antybiotyk
Na przełomie ostatnich 100 lat powstało wiele leków, które pomogły ludzkości w zwalczaniu chorób. Wiele z nich otrzymano z roślin, które są bogactwem dobroczynnych substancji dla człowieka. Najbardziej znaną z tych roślin jest czosnek…