Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko, co wpływa pozytywnie na nasze zdrowie jest warte uwagi i poświęcenia kilku cennych chwil w zabieganym życiu.
Zmianę złych nawyków żywieniowych warto zacząć właśnie od uważniejszego niż dotąd przyglądnięcia się składom produktów. To pierwszy krok do bycia świadomym konsumentem. Niestety, nie zawsze wiemy jak się do tego zabrać i na co zwrócić uwagę. Jakie składniki należy wyeliminować? Czy wszystkie „E” są szkodliwe? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w tym artykule. CZYTAJ DALEJ
Smog w polsce
Smog, pierwotnie zauważony w połowie XIX wieku w mocno uprzemysłowionych krajach Europy, dziś stanowi globalny problem. Słowo “smog” pochodzi od połączenia angielskich terminów “smoke” (dym) oraz “fog” (mgła). Czym dokładnie jest smog…
Antybiotykoterapia
Prawdopodobnie większość z nas choć raz w życiu miała przepisany przez lekarza antybiotyk. Hasło to kojarzy nam się z poważną chorobą, lekiem będącym panaceum na wszelkie dolegliwości przeziębieniowe. Słowo antybiotyk pochodzi z greckiego…
Zawał mięśnia sercowego
Zawał mięśnia sercowego to schorzenie, które jest efektem niedokrwienia komórek mięśnia sercowego na skutek znacznego zwężenia lub całkowitego zamknięcia światła naczyń wieńcowych, które zaopatrują dany obszar serca w krew. Stanowi on stan…