Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Wózek to nie przeszkoda
Wioleta Więckowska absolwentka Instytutu Psychologii Stosowanej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Pracuje jako psycholog w Fundacji Pełnej Życia. Od urodzenia zmaga się z rdzeniowym zanikiem mięśni – SMA typu III. Porusza się na wózku od…
Progeria – wyścig z czasem
Progeria, inaczej określana jako „przedwczesna starość” lub zespół progerii Hutchinsona-Gliforda (HGPS), jest rzadko występującym zespołem uwarunkowanym genetycznie. HGPS dotyka w równym stopniu kobiety jak i mężczyzn oraz wszystkie grupy…
Dna moczanowa
Dna moczanowa należy do jednych z najczęściej występujących chorób reumatologicznych na świecie. Jej charakterystyczną cechą jest pojawienie się stanów zapalnych w obrębie stawów, co ujawnia się poprzez silny ból napadowy. Za główną przyczynę…