Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Płaskostopie
Najczęstszymi dolegliwościami dotykającymi nasze stopy są omówione w poprzednim numerze kwartalnika: haluks, czyli paluch koślawy, ostroga piętowa i palec młotkowaty – ale to nie jedyne deformacje i schorzenia z którymi borykają się…
Miejscowe glikokortykosteroidy
W 1947 roku naukowcom udało się uzyskać drogą syntezy chemicznej dwa, naturalnie występujące u człowieka hormony: kortyzon oraz ACTH, czyli hormon adrenokortykotropowy. Zastosowano je w doustnym leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów…
Czym jest sepsa?
Sepsa, inaczej zwana posocznicą to uogólniony zespół objawów organizmu na jego zakażenie przez patogeny. Wywołują ją przede wszystkim bakterie, jak również inne drobnoustroje: wirusy czy grzyby, które krążą w krwiobiegu. Sepsa może…