Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Wazektomia
Wazektomia, czyli podwiązanie nasieniowodów jest coraz bardziej popularną, ale przede wszystkim skuteczną i bezpieczną, formą antykoncepcji u mężczyzn. Jest to mikrochirurgiczny zabieg polegający na przecięciu lub zablokowaniu drogi plemnikom…
Ruch to zdrowie
„Ruch to zdrowie” – często słyszymy to zdanie, ale nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo jest ono prawdziwe. Rozwojowi wielu chorób można by zapobiec, gdyby to krótkie wyrażenie wprowadzić w życie. Stosowanie jedynie leczenia…
Choroba uchyłkowa
Obecnie znamy wiele chorób jelita grubego. Jedną z coraz częściej występujących, a przez niektórych zaliczaną nawet do chorób cywilizacyjnych, jest uchyłkowatość jelita grubego. W 2006 roku w Wielkiej Brytanii zakończono badania trwające…