Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Mononukleoza zakaźna
Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego to coraz częstsza przyczyna wizyty pacjentów w gabinecie lekarskim oraz aptece. Różnorodne i niespecyficzne objawy stanowią wyzwanie diagnostyczne i lecznicze. Powodem odczuwania przez pacjentów…
Pelargonia afrykańska
Koniec XIX wieku, Anglia. Siedemnastoletni Charles Henry Stevens zapada na gruźlicę. Odwiedza lokalnych lekarzy, lecz ci nie potrafią mu pomóc. Nie ma w tym nic dziwnego, przecież zanim ludzkość odkryje antybiotyki minie jeszcze trochę czasu…
Zdrowy sen
Sen stanowi podstawową potrzebę fizjologiczną i mechanizm regeneracji organizmu człowieka. Jego odpowiednia ilość i jakość to niezbędny element do utrzymania równowagi organizmu w zakresie zdrowia psychicznego i fizycznego. Niedostateczna…