Jest nas dwóch. Ja i mój brzuch”. Burczy, mruczy i stara się zwrócić na siebie uwagę. Zazwyczaj problemy gastryczne wzbudzają w nas zażenowanie. Czujemy się zawstydzeni kiedy nagle, niespodziewanie nasze brzuchy rozpoczynają arię niczym kocia orkiestra. Warto wtedy uśmiechnąć się i rzucić zabawne hasło dla rozładowania atmosfery i dodania sobie animuszu. Mimo wszystko każdy z nas chciałby, aby takich sytuacji zdarzało się jak najmniej. Zastanawiamy się także, co też się dzieje w naszych trzewiach. Skąd biorą się dziwne dolegliwości i jak im zapobiec?
Wzdęcia dotykają każdego z nas. Jedni przechodzą je łagodnie, a u innych można wręcz usłyszeć jak jelita pracują. Wzdęcia to nic innego jak NADMIAR GAZÓW W UKŁADZIE POKARMOWYM, które nie mając ujścia przelewają się, chlupoczą i burczą. Jednocześnie naciskają na błony śluzowe co wzmaga dyskomfort i w wielu przypadkach może doprowadzić do reakcji bólowej. Do układu pokarmowego powietrze dostaje się przede wszystkim podczas jedzenia. Niewielka ilość powietrza zostaje połknięta wraz z kolejnymi kęsami pożywienia, czy podczas mówienia kiedy przełykamy ślinę. GAZY SĄ RÓWNIEŻ EFEKTEM PROCESÓW TRAWIENNYCH I FERMENTACJI BAKTERYJNEJ. W tym przypadku ilość nadmiarowego powietrza w układzie pokarmowym zależna jest od tego co spożywamy, oraz od stanu naszych jelit. Pamiętajmy, że okresowe wzdęcia to zupełnie normalny objaw pracy jelit. Jednakże jeśli gazy stają się częste, a także towarzyszą im nudności i bóle brzucha oraz zmiany w sposobie i częstości wypróżnienia, należy zasięgnąć porady lekarza specjalisty. Tego typu wzdęcia mogą stanowić początkowy objaw dużo poważniejszych chorób takich jak: choroba refluksowa, choroby zapalne jelit oraz problemów z trawieniem, wątrobą czy trzustką… CZYTAJ DALEJ
Co z tym glutenem?
Gluten to hasło bardzo modne od dłuższego czasu. Można się z nim zetknąć niemal wszędzie. Temat glutenu jest roztrząsany w telewizji śniadaniowej, programach dotyczących odżywiania, ale też na firmowych korytarzach. Coraz więcej osób przechodzi na dietę...
Poznaj awokado
Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców. Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na...
Warzywa i owoce w aptece
Tytuł niniejszego artykułu może budzić zdziwienie, ale w aptece spotkamy warzywa, owoce i zboża, które są wykorzystywane w różnych preparatach. BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o...