Zdrowe koktaje
Szpinak dokładnie myjemy. Banana, pomarańczę i kiwi obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy awokado, wyciśnięty sok z cytryny i siemię lniane. Blendujemy. SKŁADNIKI: garść szpinaku, 1 banan, 1 pomarańcza, 1 kiwi, ½ awokado….
Czas na szparagi
Sezon na szparagi nadal trwa. Pojawiły się na straganach już z początkiem maja, ale cieszyć się nimi możemy jedynie kilka tygodni. Dlatego nie zwlekaj i sięgnij po to wyjątkowe sezonowe warzywo. Szparagi w 100 gramach zawierają zaledwie 20 kilokalorii…
Jak czytać etykiety
Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko…
Co z tym glutenem?
Gluten to hasło bardzo modne od dłuższego czasu. Można się z nim zetknąć niemal wszędzie. Temat glutenu jest roztrząsany w telewizji śniadaniowej, programach dotyczących odżywiania, ale też na firmowych korytarzach. Coraz więcej osób przechodzi na dietę...
Poznaj awokado
Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców. Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na...
Warzywa i owoce w aptece
Tytuł niniejszego artykułu może budzić zdziwienie, ale w aptece spotkamy warzywa, owoce i zboża, które są wykorzystywane w różnych preparatach. BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o...