Zielenina na talerzu
Zielone warzywa liściaste powinny się znaleźć na naszym talerzu każdego dnia. Ich wybór, szczególnie w sezonie jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie. Szpinak, rukola, roszponka, jarmuż, sałata, szczypiorek, koperek, pietruszka, rzeżucha, kolendra…
Przegląd diet
W poprzednim numerze „Nie zapominaj o zdrowiu” omówiliśmy dwie popularne diety odchudzające, które nie cieszą się dobrą sławą, a ich stosowanie może przynieść negatywne skutki dla naszego zdrowia. Tym razem zaprezentujemy…
Sezon na botwinkę
Botwina, czyli liście i korzenie młodego buraka, to sezonowy produkt, którym warto się zainteresować w okresie letnim i włączyć do swojego menu. Botwinę najczęściej wykorzystuje się do przygotowania zupy serwowanej z jajkiem, także w formie…
Mniej śmieć
Kultura nadmiernej konsumpcji niesie ze sobą duże koszty społeczne oraz ekologiczne, przyczyniając się do marnotrawstwa dóbr naturalnych oraz pracy ludzkiej. To właśnie w konsumpcjonizm – nieumiarkowane i bezrefleksyjne zaspokajanie wtórnych…
Przegląd popularnych diet
Co rusz w mediach pojawia się nowa rewolucyjna dieta, która ma odmienić życie stosujących ją osób. Odchudzić, odmłodzić, uzdrowić, w dodatku bez efektu jojo. Na fali entuzjazmu w szybkim tempie rośnie grono zwolenników nowego rozwiązania żywieniowego…
Przechowywanie żywności
Zaplanowana lista zakupów, kilka godzin spędzonych w sklepie, powrót do domu z pełnymi torbami… I co dalej? Co wkładamy do lodówki, a co zostawiamy poza nią? Jak długo możemy przechowywać żywność, aby pozostała wartościowa i w pełni bezpieczna…