Dynia jest niskokaloryczna w 100 g ma zaledwie 26 kilokalorii. Jednocześnie ma bardzo dużo wartości odżywczych. Zawiera aż 340 mg potasu podczas gdy jeden z najbardziej zasobnych w ten pierwiastek owoców banan, ma 358 mg w tej samej ilości. Dynia jest też jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy A w formie beta karotenu – w 100 g zawiera jej aż 8513 IU. Dla porównania marchew zawiera 21 384 IU, a mango 1082 IU.
Niezwykle cenne są również pestki dyni. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także magnez, potas, fosfor czy cynk. Ponadto są znane jako domowy środek na pozbycie się pasożytów. Pestki dyni zawierają bowiem kukurbitacynę znaną z właściwości przeciwpasożytniczych. Ponadto substancja ta wpływa na wydzielanie soku żołądkowego pobudzając trawienie. Należy jednak pamiętać, że najcenniejsze są świeże pestki dyni! Czy wiesz, że w Polsce istnieje farma dyń, która jest otwarta dla chętnych? Farma przygotowuje edukacyjne wycieczki dla dzieci w czasie których organizowane jest wyjście na pole dyniowe, gdzie dzieci zbierają swoje dynie. Farma znajduje się w Warszawie, a organizatorzy zapraszają w sezonie dyniowym między 15 września, a 31 października… CZYTAJ DALEJ
Zielenina na talerzu
Zielone warzywa liściaste powinny się znaleźć na naszym talerzu każdego dnia. Ich wybór, szczególnie w sezonie jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie. Szpinak, rukola, roszponka, jarmuż, sałata, szczypiorek, koperek, pietruszka, rzeżucha, kolendra…
Przegląd diet
W poprzednim numerze „Nie zapominaj o zdrowiu” omówiliśmy dwie popularne diety odchudzające, które nie cieszą się dobrą sławą, a ich stosowanie może przynieść negatywne skutki dla naszego zdrowia. Tym razem zaprezentujemy…
Sezon na botwinkę
Botwina, czyli liście i korzenie młodego buraka, to sezonowy produkt, którym warto się zainteresować w okresie letnim i włączyć do swojego menu. Botwinę najczęściej wykorzystuje się do przygotowania zupy serwowanej z jajkiem, także w formie…