Dynia jest niskokaloryczna w 100 g ma zaledwie 26 kilokalorii. Jednocześnie ma bardzo dużo wartości odżywczych. Zawiera aż 340 mg potasu podczas gdy jeden z najbardziej zasobnych w ten pierwiastek owoców banan, ma 358 mg w tej samej ilości. Dynia jest też jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy A w formie beta karotenu – w 100 g zawiera jej aż 8513 IU. Dla porównania marchew zawiera 21 384 IU, a mango 1082 IU.
Niezwykle cenne są również pestki dyni. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także magnez, potas, fosfor czy cynk. Ponadto są znane jako domowy środek na pozbycie się pasożytów. Pestki dyni zawierają bowiem kukurbitacynę znaną z właściwości przeciwpasożytniczych. Ponadto substancja ta wpływa na wydzielanie soku żołądkowego pobudzając trawienie. Należy jednak pamiętać, że najcenniejsze są świeże pestki dyni! Czy wiesz, że w Polsce istnieje farma dyń, która jest otwarta dla chętnych? Farma przygotowuje edukacyjne wycieczki dla dzieci w czasie których organizowane jest wyjście na pole dyniowe, gdzie dzieci zbierają swoje dynie. Farma znajduje się w Warszawie, a organizatorzy zapraszają w sezonie dyniowym między 15 września, a 31 października… CZYTAJ DALEJ
Żywienie w PCOS
Zespół policystycznych jajników (PCOS – Policystic Ovary Syndrome), zwany inaczej zespołem wielotorbielowatych jajników to zaburzenie endokrynne, które jest jedną z najczęstszych przyczyn niepłodności i dotyka nawet 10-15% kobiet w wieku…
Sezon na cytrusy
Wraz z końcem lata ze straganów znikają polskie sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny czy borówki. Natomiast jesień i zima to doskonały czas, aby w naszym jadłospisie pojawiły się nie tylko jabłka, gruszki i śliwki, ale także cytrusy! Choć cytrusy są…
Żywienie w ciąży
Wokół diety kobiet ciężarnych krąży wiele opinii i mitów, nie mniej niż w przypadku diety w okresie karmienia piersią. Kobieta zewsząd słyszy dobre rady, co powinna jeść, a czego unikać. Tymczasem w pierwszych miesiącach ciąży wiele kobiet dotyka problem…