Dynia jest niskokaloryczna w 100 g ma zaledwie 26 kilokalorii. Jednocześnie ma bardzo dużo wartości odżywczych. Zawiera aż 340 mg potasu podczas gdy jeden z najbardziej zasobnych w ten pierwiastek owoców banan, ma 358 mg w tej samej ilości. Dynia jest też jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy A w formie beta karotenu – w 100 g zawiera jej aż 8513 IU. Dla porównania marchew zawiera 21 384 IU, a mango 1082 IU.
Niezwykle cenne są również pestki dyni. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także magnez, potas, fosfor czy cynk. Ponadto są znane jako domowy środek na pozbycie się pasożytów. Pestki dyni zawierają bowiem kukurbitacynę znaną z właściwości przeciwpasożytniczych. Ponadto substancja ta wpływa na wydzielanie soku żołądkowego pobudzając trawienie. Należy jednak pamiętać, że najcenniejsze są świeże pestki dyni! Czy wiesz, że w Polsce istnieje farma dyń, która jest otwarta dla chętnych? Farma przygotowuje edukacyjne wycieczki dla dzieci w czasie których organizowane jest wyjście na pole dyniowe, gdzie dzieci zbierają swoje dynie. Farma znajduje się w Warszawie, a organizatorzy zapraszają w sezonie dyniowym między 15 września, a 31 października… CZYTAJ DALEJ
Woda – napój życia
Każdy z nas wie, że woda, jak i tlen, jest niezbędna do życia. Dowodem na to niech będzie fakt, iż bez jedzenia, popijając samą wodę, człowiek może przeżyć nawet miesiąc, a bez wody jedynie 3-5 dni! Woda stanowi około 70% naszego ciała…
Biała herbata
Herbata opisywana jest często jako najstarszy napój świata. Według starożytnej legendy napar ten odkrył mityczny cesarz chiński Shennong, gdy w czasie drzemki do jego czarki wpadł przeniesiony przez wiatr liść. Choć prawdziwości tej historii….
Dieta redukcyjna
Jeżeli wielokrotnie podejmowane przez Ciebie próby odchudzania nie przyniosły dotąd spodziewanego efektu, to prawdopodobnie zastosowanie po raz kolejny tej samej strategii także nie zakończy się sukcesem. Być może popełniasz błędy, których uświadomienie…