Dynia jest niskokaloryczna w 100 g ma zaledwie 26 kilokalorii. Jednocześnie ma bardzo dużo wartości odżywczych. Zawiera aż 340 mg potasu podczas gdy jeden z najbardziej zasobnych w ten pierwiastek owoców banan, ma 358 mg w tej samej ilości. Dynia jest też jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy A w formie beta karotenu – w 100 g zawiera jej aż 8513 IU. Dla porównania marchew zawiera 21 384 IU, a mango 1082 IU.
Niezwykle cenne są również pestki dyni. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także magnez, potas, fosfor czy cynk. Ponadto są znane jako domowy środek na pozbycie się pasożytów. Pestki dyni zawierają bowiem kukurbitacynę znaną z właściwości przeciwpasożytniczych. Ponadto substancja ta wpływa na wydzielanie soku żołądkowego pobudzając trawienie. Należy jednak pamiętać, że najcenniejsze są świeże pestki dyni! Czy wiesz, że w Polsce istnieje farma dyń, która jest otwarta dla chętnych? Farma przygotowuje edukacyjne wycieczki dla dzieci w czasie których organizowane jest wyjście na pole dyniowe, gdzie dzieci zbierają swoje dynie. Farma znajduje się w Warszawie, a organizatorzy zapraszają w sezonie dyniowym między 15 września, a 31 października… CZYTAJ DALEJ
Mięta
Rośliny stanowią cenne źródło związków farmakologicznych odgrywających dużą rolę we współczesnej medycynie. Popularnymi, wykorzystywanymi nie tylko w medycynie, ale również w przemyśle m.in. perfumeryjnym są gatunki mięty należące do…
Wiesiołek
Wiesiołek dwuletni (łac. Oenothera biennis) to znana od dawna roślina o właściwościach leczniczych. Pochodzi z Ameryki, ale jest rozpowszechniona w całej Europie. W Polsce można ją spotkać w parkach, ogrodach, ale i na łąkach oraz terenach…
Imbir – właściwości lecznicze
Imbir (łac. Zingiber officinale Roscol) to znana od wieków roślina, którą obecnie uprawia się w tropikalnej Azji, Indiach, Chinach i Ameryce. Do celów leczniczych i kulinarnych wykorzystuje się jej korzeń. Ze względu na wysoką zawartość…