Tak, to już! Nadszedł długo wyczekiwany przez niektórych z nas czas w roku. Pojawiły się truskawki! To jedne z najbardziej lubianych owoców, na które sezon niestety trwa krótko. Zaczyna się z początkiem czerwca i kończy mniej więcej w połowie lipca. Tym bardziej warto skorzystać z bogactwa wartości odżywczych jakie oferują truskawki i jeść je na różne sposoby: w koktajlach, sałatkach, ciastach czy zwyczajnie solo. Warto także owoce te zamrozić lub przygotować na ich podstawie domowe dżemy, konfitury, soki czy nalewki.
Co ciekawe truskawki zostały wyhodowane przez człowieka całkiem niedawno, około 200 lat temu na skutek krzyżówki rosnących naturalnie poziomek. Są wyjątkowymi owocami z uwagi na fakt posiadania pestek nie we wnętrzu owocu, a na zewnątrz. Z tych pestek produkuje się olej znajdujący zastosowanie w pielęgnacji suchej, wymagającej regeneracji, dojrzałej skóry… CZYTAJ DALEJ
Żywienie w PCOS
Zespół policystycznych jajników (PCOS – Policystic Ovary Syndrome), zwany inaczej zespołem wielotorbielowatych jajników to zaburzenie endokrynne, które jest jedną z najczęstszych przyczyn niepłodności i dotyka nawet 10-15% kobiet w wieku…
Sezon na cytrusy
Wraz z końcem lata ze straganów znikają polskie sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny czy borówki. Natomiast jesień i zima to doskonały czas, aby w naszym jadłospisie pojawiły się nie tylko jabłka, gruszki i śliwki, ale także cytrusy! Choć cytrusy są…
Żywienie w ciąży
Wokół diety kobiet ciężarnych krąży wiele opinii i mitów, nie mniej niż w przypadku diety w okresie karmienia piersią. Kobieta zewsząd słyszy dobre rady, co powinna jeść, a czego unikać. Tymczasem w pierwszych miesiącach ciąży wiele kobiet dotyka problem…