Tak, to już! Nadszedł długo wyczekiwany przez niektórych z nas czas w roku. Pojawiły się truskawki! To jedne z najbardziej lubianych owoców, na które sezon niestety trwa krótko. Zaczyna się z początkiem czerwca i kończy mniej więcej w połowie lipca. Tym bardziej warto skorzystać z bogactwa wartości odżywczych jakie oferują truskawki i jeść je na różne sposoby: w koktajlach, sałatkach, ciastach czy zwyczajnie solo. Warto także owoce te zamrozić lub przygotować na ich podstawie domowe dżemy, konfitury, soki czy nalewki.
Co ciekawe truskawki zostały wyhodowane przez człowieka całkiem niedawno, około 200 lat temu na skutek krzyżówki rosnących naturalnie poziomek. Są wyjątkowymi owocami z uwagi na fakt posiadania pestek nie we wnętrzu owocu, a na zewnątrz. Z tych pestek produkuje się olej znajdujący zastosowanie w pielęgnacji suchej, wymagającej regeneracji, dojrzałej skóry… CZYTAJ DALEJ
Co z tym glutenem?
Gluten to hasło bardzo modne od dłuższego czasu. Można się z nim zetknąć niemal wszędzie. Temat glutenu jest roztrząsany w telewizji śniadaniowej, programach dotyczących odżywiania, ale też na firmowych korytarzach. Coraz więcej osób przechodzi na dietę...
Poznaj awokado
Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców. Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na...
Warzywa i owoce w aptece
Tytuł niniejszego artykułu może budzić zdziwienie, ale w aptece spotkamy warzywa, owoce i zboża, które są wykorzystywane w różnych preparatach. BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o...