apteka-niezapominajka
newsletter
  • LOKALIZACJE
  • e-apteka
  • CZYTELNIA
  • KARIERA
  • O NAS
  • FRANCZYZA
  • KONTAKT
Zaznacz stronę


Tak, to już! Nadszedł długo wyczekiwany przez niektórych z nas czas w roku. Pojawiły się truskawki! To jedne z najbardziej lubianych owoców, na które sezon niestety trwa krótko. Zaczyna się z początkiem czerwca i kończy mniej więcej w połowie lipca. Tym bardziej warto skorzystać z bogactwa wartości odżywczych jakie oferują truskawki i jeść je na różne sposoby: w koktajlach, sałatkach, ciastach czy zwyczajnie solo. Warto także owoce te zamrozić lub przygotować na ich podstawie domowe dżemy, konfitury, soki czy nalewki.

Co ciekawe truskawki zostały wyhodowane przez człowieka całkiem niedawno, około 200 lat temu na skutek krzyżówki rosnących naturalnie poziomek. Są wyjątkowymi owocami z uwagi na fakt posiadania pestek nie we wnętrzu owocu, a na zewnątrz. Z tych pestek produkuje się olej znajdujący zastosowanie w pielęgnacji suchej, wymagającej regeneracji, dojrzałej skóry… CZYTAJ DALEJ

 

Mięta

Mięta

paź 10, 2023 | Dieta

Rośliny stanowią cenne źródło związków farmakologicznych odgrywających dużą rolę we współczesnej medycynie. Popularnymi, wykorzystywanymi nie tylko w medycynie, ale również w przemyśle m.in. perfumeryjnym są gatunki mięty należące do…

czytaj dalej

Wiesiołek

Wiesiołek

lip 15, 2023 | Dieta

Wiesiołek dwuletni (łac. Oenothera biennis) to znana od dawna roślina o właściwościach leczniczych. Pochodzi z Ameryki, ale jest rozpowszechniona w całej Europie. W Polsce można ją spotkać w parkach, ogrodach, ale i na łąkach oraz terenach…

czytaj dalej

Imbir – właściwości lecznicze

Imbir – właściwości lecznicze

kwi 15, 2023 | Dieta

Imbir (łac. Zingiber officinale Roscol) to znana od wieków roślina, którą obecnie uprawia się w tropikalnej Azji, Indiach, Chinach i Ameryce. Do celów leczniczych i kulinarnych wykorzystuje się jej korzeń. Ze względu na wysoką zawartość…

czytaj dalej

« Starsze wpisy
Temat miesiąca Zdrowie Uroda Dieta Ciekawostki ☰

Polityka prywatności



ZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE


newsletter