Papryka pojawiła się w Europie z końcem XV wieku i zawojowała naszą kuchnię. Największą karierę zrobiła na Węgrzech stając się symbolem narodowym tego kraju. Co ciekawe witamina C została wyodrębniona po raz pierwszy właśnie z papryki przez węgierskiego biochemika Alberta Szent-Györgyi, który został za to odkrycie uhonorowany nagrodą Nobla. Nic dziwnego, że to warzywo jest dumą narodową Węgrów, którzy używają papryki pod każdą postacią: świeżej, sproszkowanej, słodkiej, ostrej…Paprykę dodaje się do wszystkiego począwszy od kiełbas, słynnego salami Pick, poprzez tradycyjny gulasz czy leczo. Niewątpliwie nie da się być na Węgrzech i nie zjeść czegoś z dodatkiem papryki.
Warto pamiętać, że papryka choć zdrowa i bardzo odżywcza nie będzie służyć każdemu. Należy ona bowiem do rodziny roślin psiankowatych, do której należą także: pomidory, ziemniaki, cukinia czy bakłażan. Produkty te zaleca się wykluczyć przynajmniej na jakiś czas u osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne takie jak Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów. Warzywa psiankowate zawierają m. in. lektyny, które mogą podrażniać układ pokarmowy przyczyniając się do rozszczelnienia bariery jelitowej, a tym samym nadmiernej stymulacji układu odpornościowego… CZYTAJ DALEJ
Co z tym glutenem?
Gluten to hasło bardzo modne od dłuższego czasu. Można się z nim zetknąć niemal wszędzie. Temat glutenu jest roztrząsany w telewizji śniadaniowej, programach dotyczących odżywiania, ale też na firmowych korytarzach. Coraz więcej osób przechodzi na dietę...
Poznaj awokado
Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców. Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na...
Warzywa i owoce w aptece
Tytuł niniejszego artykułu może budzić zdziwienie, ale w aptece spotkamy warzywa, owoce i zboża, które są wykorzystywane w różnych preparatach. BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o...