apteka-niezapominajka
newsletter
  • LOKALIZACJE
  • e-apteka
  • CZYTELNIA
  • KARIERA
  • O NAS
  • FRANCZYZA
  • KONTAKT
Zaznacz stronę


W ostatnim czasie można zauważyć w Polsce znaczny wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia. Coraz częściej odchodzi się od spożywania przetworzonej żywności, która ustępuje miejsca ekologicznym, lokalnym produktom. Dzięki modzie na bycie „fit”, na nowo odkrywamy dawno zapomniane smaki, niegdyś bardzo doceniane. Skłaniamy się też ku fitoterapii czyli ziołolecznictwu. Od pewnego czasu sporo zamieszania można zaobserwować wokół rośliny zwanej Cistus. To nasze tytułowe niezłe ziółko, czyli CZYSTEK, określany czasem również różą skalną. Opowiemy o jego niezwykłych właściwościach w kolejnej odsłonie cyklu „Moc Ziół”.

Jeszcze do niedawna do najczęściej kupowanych ziół należały: mięta, melisa, rumianek czy pokrzywa. Tymczasem ostatnio detronizuje je właśnie niepozorny czystek, robiący zawrotną karierę w świecie leczniczych roślin. Stał się tak popularny, że znajdziemy go już nie tylko w aptece, ale również w supermarketach i dyskontach. Co takiego ma w sobie to zioło, że zapanowała wszechobecna moda na jego picie? Czy to tylko chwilowa popularność, czy może warto zainteresować się nim na nieco dłużej?… CZYTAJ DALEJ

 

Mięta

Mięta

paź 10, 2023 | Dieta

Rośliny stanowią cenne źródło związków farmakologicznych odgrywających dużą rolę we współczesnej medycynie. Popularnymi, wykorzystywanymi nie tylko w medycynie, ale również w przemyśle m.in. perfumeryjnym są gatunki mięty należące do…

czytaj dalej

Wiesiołek

Wiesiołek

lip 15, 2023 | Dieta

Wiesiołek dwuletni (łac. Oenothera biennis) to znana od dawna roślina o właściwościach leczniczych. Pochodzi z Ameryki, ale jest rozpowszechniona w całej Europie. W Polsce można ją spotkać w parkach, ogrodach, ale i na łąkach oraz terenach…

czytaj dalej

Imbir – właściwości lecznicze

Imbir – właściwości lecznicze

kwi 15, 2023 | Dieta

Imbir (łac. Zingiber officinale Roscol) to znana od wieków roślina, którą obecnie uprawia się w tropikalnej Azji, Indiach, Chinach i Ameryce. Do celów leczniczych i kulinarnych wykorzystuje się jej korzeń. Ze względu na wysoką zawartość…

czytaj dalej

« Starsze wpisy
Temat miesiąca Zdrowie Uroda Dieta Ciekawostki ☰

Polityka prywatności



ZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE


newsletter