Spożycie cukru
Jemy mniej cukru w czystej postaci, ale więcej w produktach przetworzonych Według danych GUS w ciągu 10 lat średnie spożycie cukru w czystej postaci w gospodarstwie domowym w przeliczeniu na osobę spadło o jedną trzecią. Jednocześnie jego całkowite...
Maseczka z awokado
Maseczka z awokado szczególnie polecana jest posiadaczkom skóry dojrzałej i suchej. Owoc ten jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze dzięki czemu, doskonale regeneruje zmęczoną skórę. Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wyciągnąć pestkę, a następnie …
Antybiotyk nie od zaraz
Jakiś czas temu na rynku pojawiły się testy sprawdzające poziom białka C reaktywnego tzw. CRP, którego wartości zmieniają się podczas infekcji i stanów zapalnych w organizmie. W czasie zakażeń bakteryjnych jego stężenie zwiększa się nawet kilkasetkrotnie. To...
Made in… Italy!
Bloomberg Global Health Index to ranking najzdrowszych krajów świata. W tegorocznej edycji, spośród 163 państw I miejsce na podium zajęły… Włochy! Kraje zostały ocenione według takich kryteriów jak: długość życia, przyczyny śmierci, poziom ciśnienia…
Zawał serca a pogoda
Badania prowadzone na przestrzeni 16 lat wykazały, że temperatura powietrza jest jednym z czynników zwiększających ryzyko zawału serca. Średnia liczba ataków była zdecydowanie wyższa w niskich temperaturach w porównaniu do wyższych. W przeliczeniu…
Jak pozbyć się pestycydów?
Badacze wzięli pod lupę usuwanie pestycydów z owoców i warzyw, które jest możliwe do wykonania w warunkach domowych. W tym celu ekologiczne jabłka, zostały potraktowane pestycydami: tiabendazol oraz fosmet. Następnie myto owoce w trzech różnych…