Kontakt z naturą
Niespełna półgodzinny spacer lub po prostu przebywanie na łonie natury przyczynia się do znacznego obniżenia poziomu kortyzolu w organizmie – wynika z badania zamieszczonego na łamach „Frontiers in Psychology”. Badacz z…
Spożycie cukru
Jak wynika z raportu dotyczącego wpływu spożycia cukru na wzrost zachorowalności, Polacy jedzą rocznie aż o 12 kg więcej przetworzonego cukru niż jeszcze 10 lat temu! Co ciekawe, spada spożycie nieprzetworzonego cukru np. cukru kryształ…
Kultura, a depresja
Brytyjscy badacze przeanalizowali ryzyko depresji u osób powyżej 50. roku życia w odniesieniu do częstotliwości ich uczestnictwa w wydarzeniach kulturalnych. Okazało się, że ryzyko zachorowania znacząco, bo już o 32% zmniejszało się, jeżeli badani….
Uzależnienie od gier
W czerwcu tego roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), wpisała uzależnienie od gier do najnowszej Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD-11. Uzależnienie to charakteryzują powtarzające się od ponad 12 miesięcy epizody, podczas których gracz traci poczucie…
Grypa, a ryzyko zawału
Wyniki obserwacji opublikowane w New England Journal of Medicine wykazały, że u pacjentów z grypą potwierdzoną badaniem laboratoryjnym aż 6-krotnie wzrasta ryzyko zawału serca, przy czym największe jest ono w pierwszym tygodniu od zdiagnozowania grypy…
Niedowaga a menopauza
Według naukowców niedowaga może zwiększać ryzyko przedwczesnej menopauzy. Co oznacza przedwczesnej? Definiuje się ją jako przekwitanie przed 45. rokiem życia. Przeanalizowano dane około 80 000 kobiet i okazało się, że kobiety z BMI powyżej…