Biegunka i zaparcia to dwa oblicza jednego problemu związanego z zaburzoną częstością wypróżniania. Aby zobrazować jakie są odchylenia od normy warto zapamiętać sobie „regułę trzech”, która mówi: nie rzadziej niż raz na trzy dni i nie częściej niż trzy razy na dzień. O ile biegunka dokucza nam maksymalnie kilka dni i w większości przypadków wiemy jak sobie z nią radzić, tak zaparcia stają się problemem długofalowym, a nawet, z upływem czasu, narastającym.
Przewlekłym zaparciom towarzyszy złe samopoczucie, bóle brzucha, wzdęcia, a także, rzadko z tym kojarzone, zaostrzenie objawów ze strony hemoroidów. Problem zaparć jest dla pacjentów często na tyle wstydliwy, że wolą się męczyć niż porozmawiać o problemie ze swoim lekarzem lub farmaceutą. PRZYCZYNY ZAPARĆ Zacznijmy od początku, czyli od krótkiej lekcji fizjologii człowieka. Strawiony pokarm dostaje się do jelita i dzięki tzw. ruchom robaczkowym przesuwany jest do jego końcowej części czyli odbytnicy, której rozciągnięcie daje sygnał do mózgu i odczuwane jest jako parcie na stolec. Jeżeli w sposób świadomy lub nieświadomy zostanie zahamowana defekacja (wydalanie kału) to przebywające w jelicie masy kałowe mogą ulec nadmiernemu odwodnieniu, a przez to utwardzone mogą być trudne do usunięcia. Panuje błędne przekonanie, że wypróżniać należy się codziennie. Tak naprawdę o zaparciu można mówić, gdy nie doszło do niego przez tydzień (dwa razy w tygodniu mieści się w normie)…. CZYTAJ DALEJ
Cukrzyca
Cukrzyca z definicji obejmuje grupę charakterystycznych objawów, do których zaliczyć można przede wszystkim przewlekłą hiperglikemię, czyli podwyższone stężenie glukozy we krwi. Nieleczone, wysokie stężenie tego cukru w krwioobiegu prowadzi…
Endometrioza
W dzisiejszych czasach choroby układu płciowego kobiet nadal stanowią temat tabu. Wiele kobiet, pomimo występowania problemów zdrowotnych, nie zgłasza się do lekarza. Skutkuje to rozwinięciem się ciężkich schorzeń prowadzących do…
Wodorowy test oddechowy
Wodorowy test oddechowy jest badaniem nieinwazyjnym, służącym do określenia poziomu wodoru w wydychanym przez nas powietrzu po spożyciu węglowodanów. Określa, czy proces trawienia oraz wchłaniania cukrów przez organizm przebiega…