BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o buraku spotykamy już w VIII w p.n.e., a dziś to warzywo uprawiane jest na całym świecie. Do spożycia używana jest nie tylko bulwa korzeniowa, ale również młode pędy liściowe i liście. Potrawa z nich nazywana jest botwinką. Zarówno bulwa korzeniowa, jak i młode pędy liściowe oraz liście, zawierają witaminy C i B, mikroelementy: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, sód, kobalt i antocyjany wymiatające wolne rodniki z organizmu. Antocyjany wpływają na spowolnienie procesów starzenia, zapobiegają nowotworom i pomagają w walce z wirusami. BURAK ZWIĘKSZA TEŻ PRZYSWAJANIE ŻELAZA oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i produkcji czerwonych ciałek i hemoglobiny. Buraki są pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Są wskazane w anemii, nerwicach, osteoporozie i łagodnym przeroście prostaty. Mogą być używane surowe lub gotowane, w surówkach i sałatkach. Gotowane niewskazane są jednak przy cukrzycy. Pamiętajmy, że najlepiej używać buraków bez nawozów sztucznych. W aptece dostępne są tabletki z wyciągiem z buraka oraz nalewki do picia… CZYTAJ DALEJ
Zdrowe koktaje
Szpinak dokładnie myjemy. Banana, pomarańczę i kiwi obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy awokado, wyciśnięty sok z cytryny i siemię lniane. Blendujemy. SKŁADNIKI: garść szpinaku, 1 banan, 1 pomarańcza, 1 kiwi, ½ awokado….
Czas na szparagi
Sezon na szparagi nadal trwa. Pojawiły się na straganach już z początkiem maja, ale cieszyć się nimi możemy jedynie kilka tygodni. Dlatego nie zwlekaj i sięgnij po to wyjątkowe sezonowe warzywo. Szparagi w 100 gramach zawierają zaledwie 20 kilokalorii…
Jak czytać etykiety
Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko…