apteka-niezapominajka
newsletter
  • LOKALIZACJE
  • e-apteka
  • CZYTELNIA
  • KARIERA
  • O NAS
  • FRANCZYZA
  • KONTAKT
Zaznacz stronę

Tytuł niniejszego artykułu może budzić zdziwienie, ale w aptece spotkamy warzywa, owoce i zboża, które są wykorzystywane w różnych preparatach.

 

BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o buraku spotykamy już w VIII w p.n.e., a dziś to warzywo uprawiane jest na całym świecie. Do spożycia używana jest nie tylko bulwa korzeniowa, ale również młode pędy liściowe i liście. Potrawa z nich nazywana jest botwinką. Zarówno bulwa korzeniowa, jak i młode pędy liściowe oraz liście, zawierają witaminy C i B, mikroelementy: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, sód, kobalt i antocyjany wymiatające wolne rodniki z organizmu. Antocyjany wpływają na spowolnienie procesów starzenia, zapobiegają nowotworom i pomagają w walce z wirusami. BURAK ZWIĘKSZA TEŻ PRZYSWAJANIE ŻELAZA oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i produkcji czerwonych ciałek i hemoglobiny. Buraki są pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Są wskazane w anemii, nerwicach, osteoporozie i łagodnym przeroście prostaty. Mogą być używane surowe lub gotowane, w surówkach i sałatkach. Gotowane niewskazane są jednak przy cukrzycy. Pamiętajmy, że najlepiej używać buraków bez nawozów sztucznych. W aptece dostępne są tabletki z wyciągiem z buraka oraz nalewki do picia… CZYTAJ DALEJ

 

Kurkuma

Kurkuma

gru 10, 2018 | Dieta

  Kurkuma (Curcuma longa) to bardzo ważny składnik kuchni indyjskiej. Ta bardzo silnie barwiąca przyprawa ma formę kłącza podobnego do imbiru. Można jej używać jako dodatek do niemal wszystkiego: napojów, sosów, zup, ryżu i marynat….

czytaj dalej

Dieta matki karmiącej

Dieta matki karmiącej

paź 2, 2018 | Dieta

  Wokół diety matki karmiącej piersią narosło bardzo dużo mitów. Informacje powielane przez kolejne pokolenia krążą i są utrwalane w świadomości społeczeństwa. Niestety, wiele z nich jest nieprawdziwych, co w konsekwencji często powoduje…

czytaj dalej

Grzyby

Grzyby

paź 2, 2018 | Dieta

  Wiele razy słyszałeś, że grzyby nie mają żadnych wartości? Nic bardziej mylnego! Nie bez powodu grzyby nazywa się mięsem lasu. Większość ich masy stanowi woda, natomiast sucha masa grzybów to w
przeważającej mierze białko……

czytaj dalej

« Starsze wpisy
Kolejne wpisy »
Temat miesiąca Zdrowie Uroda Dieta Ciekawostki ☰

Polityka prywatności



ZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE


newsletter