BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o buraku spotykamy już w VIII w p.n.e., a dziś to warzywo uprawiane jest na całym świecie. Do spożycia używana jest nie tylko bulwa korzeniowa, ale również młode pędy liściowe i liście. Potrawa z nich nazywana jest botwinką. Zarówno bulwa korzeniowa, jak i młode pędy liściowe oraz liście, zawierają witaminy C i B, mikroelementy: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, sód, kobalt i antocyjany wymiatające wolne rodniki z organizmu. Antocyjany wpływają na spowolnienie procesów starzenia, zapobiegają nowotworom i pomagają w walce z wirusami. BURAK ZWIĘKSZA TEŻ PRZYSWAJANIE ŻELAZA oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i produkcji czerwonych ciałek i hemoglobiny. Buraki są pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Są wskazane w anemii, nerwicach, osteoporozie i łagodnym przeroście prostaty. Mogą być używane surowe lub gotowane, w surówkach i sałatkach. Gotowane niewskazane są jednak przy cukrzycy. Pamiętajmy, że najlepiej używać buraków bez nawozów sztucznych. W aptece dostępne są tabletki z wyciągiem z buraka oraz nalewki do picia… CZYTAJ DALEJ
Dieta bez wyrzeczeń
Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest dieta. Odchudzająca dieta. Wraz z nadejściem Nowego Roku obiecujemy sobie wziąć się za siebie, kupujemy karnet na siłownię i wyrzucamy z naszego menu słodycze. Przechodzimy na restrykcyjną dietę….
Siemię lniane
Siemię lniane to po prostu nasiona lnu zwyczajnego. Te niepozorne ziarenka warto włączyć do swojego jadłospisu na stałe. Doskonale znają je osoby cierpiące na chorobę wrzodową, ale warto się nimi zainteresować niezależnie od występowania…..
Napij się
Wydawać by się mogło, że świadomość Polaków dotycząca tematyki zdrowia czy odżywiania wzrasta. Siłownie pękają w szwach, co rusz powstają sklepy z żywnością ekologiczną, a w sieci bez trudu znajdziemy zdrowe przepisy. Można by było zatem sądzić….