BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o buraku spotykamy już w VIII w p.n.e., a dziś to warzywo uprawiane jest na całym świecie. Do spożycia używana jest nie tylko bulwa korzeniowa, ale również młode pędy liściowe i liście. Potrawa z nich nazywana jest botwinką. Zarówno bulwa korzeniowa, jak i młode pędy liściowe oraz liście, zawierają witaminy C i B, mikroelementy: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, sód, kobalt i antocyjany wymiatające wolne rodniki z organizmu. Antocyjany wpływają na spowolnienie procesów starzenia, zapobiegają nowotworom i pomagają w walce z wirusami. BURAK ZWIĘKSZA TEŻ PRZYSWAJANIE ŻELAZA oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i produkcji czerwonych ciałek i hemoglobiny. Buraki są pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Są wskazane w anemii, nerwicach, osteoporozie i łagodnym przeroście prostaty. Mogą być używane surowe lub gotowane, w surówkach i sałatkach. Gotowane niewskazane są jednak przy cukrzycy. Pamiętajmy, że najlepiej używać buraków bez nawozów sztucznych. W aptece dostępne są tabletki z wyciągiem z buraka oraz nalewki do picia… CZYTAJ DALEJ
Mniej śmieć
Kultura nadmiernej konsumpcji niesie ze sobą duże koszty społeczne oraz ekologiczne, przyczyniając się do marnotrawstwa dóbr naturalnych oraz pracy ludzkiej. To właśnie w konsumpcjonizm – nieumiarkowane i bezrefleksyjne zaspokajanie wtórnych…
Przegląd popularnych diet
Co rusz w mediach pojawia się nowa rewolucyjna dieta, która ma odmienić życie stosujących ją osób. Odchudzić, odmłodzić, uzdrowić, w dodatku bez efektu jojo. Na fali entuzjazmu w szybkim tempie rośnie grono zwolenników nowego rozwiązania żywieniowego…
Przechowywanie żywności
Zaplanowana lista zakupów, kilka godzin spędzonych w sklepie, powrót do domu z pełnymi torbami… I co dalej? Co wkładamy do lodówki, a co zostawiamy poza nią? Jak długo możemy przechowywać żywność, aby pozostała wartościowa i w pełni bezpieczna…