BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o buraku spotykamy już w VIII w p.n.e., a dziś to warzywo uprawiane jest na całym świecie. Do spożycia używana jest nie tylko bulwa korzeniowa, ale również młode pędy liściowe i liście. Potrawa z nich nazywana jest botwinką. Zarówno bulwa korzeniowa, jak i młode pędy liściowe oraz liście, zawierają witaminy C i B, mikroelementy: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, sód, kobalt i antocyjany wymiatające wolne rodniki z organizmu. Antocyjany wpływają na spowolnienie procesów starzenia, zapobiegają nowotworom i pomagają w walce z wirusami. BURAK ZWIĘKSZA TEŻ PRZYSWAJANIE ŻELAZA oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i produkcji czerwonych ciałek i hemoglobiny. Buraki są pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Są wskazane w anemii, nerwicach, osteoporozie i łagodnym przeroście prostaty. Mogą być używane surowe lub gotowane, w surówkach i sałatkach. Gotowane niewskazane są jednak przy cukrzycy. Pamiętajmy, że najlepiej używać buraków bez nawozów sztucznych. W aptece dostępne są tabletki z wyciągiem z buraka oraz nalewki do picia… CZYTAJ DALEJ
Zielenina na talerzu
Zielone warzywa liściaste powinny się znaleźć na naszym talerzu każdego dnia. Ich wybór, szczególnie w sezonie jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie. Szpinak, rukola, roszponka, jarmuż, sałata, szczypiorek, koperek, pietruszka, rzeżucha, kolendra…
Przegląd diet
W poprzednim numerze „Nie zapominaj o zdrowiu” omówiliśmy dwie popularne diety odchudzające, które nie cieszą się dobrą sławą, a ich stosowanie może przynieść negatywne skutki dla naszego zdrowia. Tym razem zaprezentujemy…
Sezon na botwinkę
Botwina, czyli liście i korzenie młodego buraka, to sezonowy produkt, którym warto się zainteresować w okresie letnim i włączyć do swojego menu. Botwinę najczęściej wykorzystuje się do przygotowania zupy serwowanej z jajkiem, także w formie…