BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o buraku spotykamy już w VIII w p.n.e., a dziś to warzywo uprawiane jest na całym świecie. Do spożycia używana jest nie tylko bulwa korzeniowa, ale również młode pędy liściowe i liście. Potrawa z nich nazywana jest botwinką. Zarówno bulwa korzeniowa, jak i młode pędy liściowe oraz liście, zawierają witaminy C i B, mikroelementy: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, sód, kobalt i antocyjany wymiatające wolne rodniki z organizmu. Antocyjany wpływają na spowolnienie procesów starzenia, zapobiegają nowotworom i pomagają w walce z wirusami. BURAK ZWIĘKSZA TEŻ PRZYSWAJANIE ŻELAZA oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i produkcji czerwonych ciałek i hemoglobiny. Buraki są pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Są wskazane w anemii, nerwicach, osteoporozie i łagodnym przeroście prostaty. Mogą być używane surowe lub gotowane, w surówkach i sałatkach. Gotowane niewskazane są jednak przy cukrzycy. Pamiętajmy, że najlepiej używać buraków bez nawozów sztucznych. W aptece dostępne są tabletki z wyciągiem z buraka oraz nalewki do picia… CZYTAJ DALEJ
Woda – napój życia
Każdy z nas wie, że woda, jak i tlen, jest niezbędna do życia. Dowodem na to niech będzie fakt, iż bez jedzenia, popijając samą wodę, człowiek może przeżyć nawet miesiąc, a bez wody jedynie 3-5 dni! Woda stanowi około 70% naszego ciała…
Biała herbata
Herbata opisywana jest często jako najstarszy napój świata. Według starożytnej legendy napar ten odkrył mityczny cesarz chiński Shennong, gdy w czasie drzemki do jego czarki wpadł przeniesiony przez wiatr liść. Choć prawdziwości tej historii….
Dieta redukcyjna
Jeżeli wielokrotnie podejmowane przez Ciebie próby odchudzania nie przyniosły dotąd spodziewanego efektu, to prawdopodobnie zastosowanie po raz kolejny tej samej strategii także nie zakończy się sukcesem. Być może popełniasz błędy, których uświadomienie…