BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o buraku spotykamy już w VIII w p.n.e., a dziś to warzywo uprawiane jest na całym świecie. Do spożycia używana jest nie tylko bulwa korzeniowa, ale również młode pędy liściowe i liście. Potrawa z nich nazywana jest botwinką. Zarówno bulwa korzeniowa, jak i młode pędy liściowe oraz liście, zawierają witaminy C i B, mikroelementy: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, sód, kobalt i antocyjany wymiatające wolne rodniki z organizmu. Antocyjany wpływają na spowolnienie procesów starzenia, zapobiegają nowotworom i pomagają w walce z wirusami. BURAK ZWIĘKSZA TEŻ PRZYSWAJANIE ŻELAZA oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i produkcji czerwonych ciałek i hemoglobiny. Buraki są pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Są wskazane w anemii, nerwicach, osteoporozie i łagodnym przeroście prostaty. Mogą być używane surowe lub gotowane, w surówkach i sałatkach. Gotowane niewskazane są jednak przy cukrzycy. Pamiętajmy, że najlepiej używać buraków bez nawozów sztucznych. W aptece dostępne są tabletki z wyciągiem z buraka oraz nalewki do picia… CZYTAJ DALEJ
Jadłospis na lato
W tym numerze dwumiesięcznika „Nie zapominaj o zdrowiu”, wychodzimy naprzeciw wszystkim osobom dbającym o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Przedstawiamy gotowy, całodzienny jadłospis będący inspiracją i motywacją do zdrowego, ale przede wszystkim…
Jadłospis na diecie aip
Badania wykazały spadek przeciwciał aTPO u pacjentów leczonych selenem w dawce 200 μg dziennie. Szacuje się, że nawet w 90-95% przyczyną niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto. Jod jest pierwiastkiem absolutnie niezbędnym dla prawidłowej pracy tarczycy…