BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o buraku spotykamy już w VIII w p.n.e., a dziś to warzywo uprawiane jest na całym świecie. Do spożycia używana jest nie tylko bulwa korzeniowa, ale również młode pędy liściowe i liście. Potrawa z nich nazywana jest botwinką. Zarówno bulwa korzeniowa, jak i młode pędy liściowe oraz liście, zawierają witaminy C i B, mikroelementy: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, sód, kobalt i antocyjany wymiatające wolne rodniki z organizmu. Antocyjany wpływają na spowolnienie procesów starzenia, zapobiegają nowotworom i pomagają w walce z wirusami. BURAK ZWIĘKSZA TEŻ PRZYSWAJANIE ŻELAZA oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i produkcji czerwonych ciałek i hemoglobiny. Buraki są pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Są wskazane w anemii, nerwicach, osteoporozie i łagodnym przeroście prostaty. Mogą być używane surowe lub gotowane, w surówkach i sałatkach. Gotowane niewskazane są jednak przy cukrzycy. Pamiętajmy, że najlepiej używać buraków bez nawozów sztucznych. W aptece dostępne są tabletki z wyciągiem z buraka oraz nalewki do picia… CZYTAJ DALEJ
Niezłe ziółko
W ostatnim czasie można zauważyć w Polsce znaczny wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia. Coraz częściej odchodzi się od spożywania przetworzonej żywności, która ustępuje miejsca ekologicznym, lokalnym produktom. Dzięki modzie na bycie…
Moc w jaju
Święta Wielkanocne to czas, który każdemu z nas kojarzyć się może różnie. Dla jednych oznacza skupienie, dla innych chwile spędzone z rodziną. Przywodzi na myśl wiosnę i radość. Niezmiennie jednak symbolem Wielkanocy są jajka! Oznaczają narodziny…
Jesień na talerzu
W bieżącym wydaniu czasopisma chcemy przedstawić naszym czytelnikom przepisy na pyszne dania, w których królują sezonowe jesienne produkty, takie jak: gruszki, śliwki, orzechy, grzyby oraz dynia. Tym razem wyjątkowo nie liczymy kalorii i zachęcamy do...