BURAK CZERWONY Burak czerwony, inaczej ćwikłowy, jest rośliną znaną i używaną od stuleci. Pierwsze wzmianki o buraku spotykamy już w VIII w p.n.e., a dziś to warzywo uprawiane jest na całym świecie. Do spożycia używana jest nie tylko bulwa korzeniowa, ale również młode pędy liściowe i liście. Potrawa z nich nazywana jest botwinką. Zarówno bulwa korzeniowa, jak i młode pędy liściowe oraz liście, zawierają witaminy C i B, mikroelementy: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, sód, kobalt i antocyjany wymiatające wolne rodniki z organizmu. Antocyjany wpływają na spowolnienie procesów starzenia, zapobiegają nowotworom i pomagają w walce z wirusami. BURAK ZWIĘKSZA TEŻ PRZYSWAJANIE ŻELAZA oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i produkcji czerwonych ciałek i hemoglobiny. Buraki są pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Są wskazane w anemii, nerwicach, osteoporozie i łagodnym przeroście prostaty. Mogą być używane surowe lub gotowane, w surówkach i sałatkach. Gotowane niewskazane są jednak przy cukrzycy. Pamiętajmy, że najlepiej używać buraków bez nawozów sztucznych. W aptece dostępne są tabletki z wyciągiem z buraka oraz nalewki do picia… CZYTAJ DALEJ
Smukła sylwetka
Wiosna to czas, kiedy zaczynamy myśleć o sezonie letnim. Przyroda rozbudza się do życia, a my nabieramy energii do działania. To najlepszy moment, żeby porzucić dotychczasowe złe nawyki. Dlatego w tym numerze, przedstawiamy podstawowe zasady zdrowego stylu...
Pozbądź się wzdęć!
Jest nas dwóch. Ja i mój brzuch”. Burczy, mruczy i stara się zwrócić na siebie uwagę. Zazwyczaj problemy gastryczne wzbudzają w nas zażenowanie. Czujemy się zawstydzeni kiedy nagle, niespodziewanie nasze brzuchy rozpoczynają arię niczym kocia orkiestra…
Truskawki, to już czas!
Tak, to już! Nadszedł długo wyczekiwany przez niektórych z nas czas w roku. Pojawiły się truskawki! To jedne z najbardziej lubianych owoców, na które sezon niestety trwa krótko. Zaczyna się z początkiem czerwca i kończy mniej więcej w połowie lipca. Tym bardziej…