Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko, co wpływa pozytywnie na nasze zdrowie jest warte uwagi i poświęcenia kilku cennych chwil w zabieganym życiu.
Zmianę złych nawyków żywieniowych warto zacząć właśnie od uważniejszego niż dotąd przyglądnięcia się składom produktów. To pierwszy krok do bycia świadomym konsumentem. Niestety, nie zawsze wiemy jak się do tego zabrać i na co zwrócić uwagę. Jakie składniki należy wyeliminować? Czy wszystkie „E” są szkodliwe? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w tym artykule. CZYTAJ DALEJ
Krztusiec
Krztusiec, znany również pod nazwą koklusz, to ostra choroba zakaźna, wywoływana przez gram ujemną, tlenową bakterię – pałeczkę krztuśca (Bordetella pertussis). Zarazić możemy się nią od osoby chorej drogą kropelkową – poprzez kaszel czy kichanie…
Nowotwór płuc
Rak płuc – dla wielu to hasło brzmi jak wyrok. Agresywny, trudny do wyleczenia i rzadko diagnozowany we wczesnej fazie. Tymczasem okazuje się, że można zmniejszyć szanse na pojawienie się tej choroby, a jeśli zachorujemy i wykryjemy zmiany….
Operacja zaćmy
Zaćma (łac. cataracta) jest jedną z najczęściej występujących chorób oczu. Według WHO powoduje ona ponad 50% przypadków ślepoty na świecie. Według różnych danych, w Polsce choruje na nią już blisko milion osób. Mimo, że można ją operować, często…