Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko, co wpływa pozytywnie na nasze zdrowie jest warte uwagi i poświęcenia kilku cennych chwil w zabieganym życiu.
Zmianę złych nawyków żywieniowych warto zacząć właśnie od uważniejszego niż dotąd przyglądnięcia się składom produktów. To pierwszy krok do bycia świadomym konsumentem. Niestety, nie zawsze wiemy jak się do tego zabrać i na co zwrócić uwagę. Jakie składniki należy wyeliminować? Czy wszystkie „E” są szkodliwe? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w tym artykule. CZYTAJ DALEJ
Rak prostaty
Szacuje się, że rak gruczołu krokowego jest drugim co do częstości występowania nowotworem złośliwym u panów, ustępując pierwszego miejsca tylko rakowi płuc. Z roku na rok można zaobserwować zwiększenie się liczby nowych rozpoznań…
Udar mózgu
Udar mózgu wielu osobom kojarzy się z udarem słonecznym – przegrzaniem organizmu. Jest on jednak bardzo groźną chorobą naczyniową mózgu, będącą trzecią (po chorobach serca i nowotworach) przyczyną śmierci na całym świecie oraz…
Zakrzepica
Zakrzepica to choroba układu krążenia, w której dochodzi do powstawania w żyłach zakrzepów (skrzepów krwi), utrudniających prawidłowe krążenie. Powoduje to groźne dla zdrowia i życia skutki oraz powikłania. Zakrzepica dotyczy głównie….