Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko, co wpływa pozytywnie na nasze zdrowie jest warte uwagi i poświęcenia kilku cennych chwil w zabieganym życiu.
Zmianę złych nawyków żywieniowych warto zacząć właśnie od uważniejszego niż dotąd przyglądnięcia się składom produktów. To pierwszy krok do bycia świadomym konsumentem. Niestety, nie zawsze wiemy jak się do tego zabrać i na co zwrócić uwagę. Jakie składniki należy wyeliminować? Czy wszystkie „E” są szkodliwe? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w tym artykule. CZYTAJ DALEJ
Smog – zagrożenie XXI wieku
Po raz pierwszy smog zaobserwowano w połowie XIX wieku w mocno uprzemysłowionych krajach Europy. Dziś jest już to niestety problem globalny. Słowo smog powstało z połączenia angielskich terminów smoke, czyli dym oraz fog – mgła…
Zatrucie grzybami
Wraz z końcem wakacji i nadejściem chłodniejszych dni wielu miłośników leśnych wypraw otworzyło kolejny sezon grzybowy. Lasy zajmują znaczną część terenów zielonych naszego kraju i na każdym kroku można się natknąć na piękne, złociste kurki…
Zespół dziecka potrząsanego
Zespół dziecka potrząsanego, tzw. SBS (Shaken Baby Syndrome), to objawy charakterystyczne dla formy maltretowania dzieci, często niebezpośredniej, zawoalowanej i dla wielu nieuświadomionej. Zespół ten stanowi bardzo poważny i złożony…