Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko, co wpływa pozytywnie na nasze zdrowie jest warte uwagi i poświęcenia kilku cennych chwil w zabieganym życiu.
Zmianę złych nawyków żywieniowych warto zacząć właśnie od uważniejszego niż dotąd przyglądnięcia się składom produktów. To pierwszy krok do bycia świadomym konsumentem. Niestety, nie zawsze wiemy jak się do tego zabrać i na co zwrócić uwagę. Jakie składniki należy wyeliminować? Czy wszystkie „E” są szkodliwe? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w tym artykule. CZYTAJ DALEJ
Czym jest bulimia?
Bulimia nervosa, czyli żarliwość psychiczna (popularnie zwana po prostu bulimią) to jedno z częściej występujących zaburzeń na tle odżywiania. Najczęściej, bo w ponad 90% przypadków, rozpoznawana jest u młodych kobiet i nastolatek…
Czym jest zakrzepica żylna?
Zakrzepica żylna to dość powszechne schorzenie, które dotyka osoby w różnym wieku. Polega na powstawaniu, w wyniku zaburzonego przepływu krwi, zakrzepów w żyłach. Dotyczy głównie kończyn dolnych, choć zdarza się także zakrzepica…
Cukrzyca ciężarnych
Szacuje się, że z cukrzycą zmaga się nawet co dziesiąta kobieta spodziewająca się potomstwa. Schorzenie to jest najczęściej występującym powikłaniem metabolicznym w ciąży, a z roku na rok liczba przypadków cukrzycy ciężarnych wzrasta…