Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko, co wpływa pozytywnie na nasze zdrowie jest warte uwagi i poświęcenia kilku cennych chwil w zabieganym życiu.
Zmianę złych nawyków żywieniowych warto zacząć właśnie od uważniejszego niż dotąd przyglądnięcia się składom produktów. To pierwszy krok do bycia świadomym konsumentem. Niestety, nie zawsze wiemy jak się do tego zabrać i na co zwrócić uwagę. Jakie składniki należy wyeliminować? Czy wszystkie „E” są szkodliwe? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w tym artykule. CZYTAJ DALEJ
Kolka nerkowa
Kamica układu moczowego jest schorzeniem, którego podłoże opiera się na tworzeniu złogów w drogach moczowych. Może ona dotyczyć aż 10% dorosłej populacji. Najczęstszym objawem tej choroby jest kolka nerkowa, która po raz pierwszy…
Zespół pocovidowy u dzieci
Dziecięcy wieloukładowy zespół zapalny związany z COVID-19, zwany w skrócie PIMS (ang. pediatric inflammatory multisystem syndrome) to nowa jednostka chorobowa występująca tylko i wyłącznie u dzieci i młodzieży, które przeszły zakażenie…
Szczepienia przeciw COVID-19
Pod koniec 2019 roku w mieście Wuhan w środkowych Chinach wykryto pierwsze przypadki zapalenia płuc spowodowane zakażeniem nowym typem wirusa. Początkowo zidentyfikowany patogen potraktowano jako lokalny problem…