Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko, co wpływa pozytywnie na nasze zdrowie jest warte uwagi i poświęcenia kilku cennych chwil w zabieganym życiu.
Zmianę złych nawyków żywieniowych warto zacząć właśnie od uważniejszego niż dotąd przyglądnięcia się składom produktów. To pierwszy krok do bycia świadomym konsumentem. Niestety, nie zawsze wiemy jak się do tego zabrać i na co zwrócić uwagę. Jakie składniki należy wyeliminować? Czy wszystkie „E” są szkodliwe? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w tym artykule. CZYTAJ DALEJ
Rak trzustki
Rak trzustki jest nowotworem o wyjątkowo złym rokowaniu. Stanowi piątą co do częstości przyczynę zgonów z powodu nowotworów w Europie. We wczesnym okresie choroba przebiega bezobjawowo i dlatego u większości chorych jest rozpoznawana późno…
SMA – jak leczyć
Choroby genetyczne są nietypową grupą chorób. Nie jesteśmy w stanie zatrzymać nieprawidłowego podziału komórki podczas poczęcia. Każda mutacja, która zajdzie u jeszcze nienarodzonego dziecka wpływa na całe jego życie. Jedną z…
Udar mózgu
Kamica układu moczowego jest schorzeniem, którego podłoże opiera się na tworzeniu złogów w drogach moczowych. Może ona dotyczyć aż 10% dorosłej populacji. Najczęstszym objawem tej choroby jest kolka nerkowa, która po raz pierwszy…