Sezon na szparagi nadal trwa. Pojawiły się na straganach już z początkiem maja, ale cieszyć się nimi możemy jedynie kilka tygodni. Dlatego nie zwlekaj i sięgnij po to wyjątkowe sezonowe warzywo!
Szparagi w 100 gramach zawierają zaledwie 20 kilokalorii, a przy tym są cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Asparagus L. zawiera między innymi witaminy z grupy B, witaminę K, potas i magnez. Jest też bogatym źródłem witaminy A… CZYTAJ DALEJ
Krztusiec
Krztusiec, znany również pod nazwą koklusz, to ostra choroba zakaźna, wywoływana przez gram ujemną, tlenową bakterię – pałeczkę krztuśca (Bordetella pertussis). Zarazić możemy się nią od osoby chorej drogą kropelkową – poprzez kaszel czy kichanie…
Nowotwór płuc
Rak płuc – dla wielu to hasło brzmi jak wyrok. Agresywny, trudny do wyleczenia i rzadko diagnozowany we wczesnej fazie. Tymczasem okazuje się, że można zmniejszyć szanse na pojawienie się tej choroby, a jeśli zachorujemy i wykryjemy zmiany….
Operacja zaćmy
Zaćma (łac. cataracta) jest jedną z najczęściej występujących chorób oczu. Według WHO powoduje ona ponad 50% przypadków ślepoty na świecie. Według różnych danych, w Polsce choruje na nią już blisko milion osób. Mimo, że można ją operować, często…