Każdy z nas uczestniczył lub był świadkiem rozmów dotyczących zdrowego odżywiania oraz odchudzania. Większość tego typu dyskusji sprowadza się oczywiście do wykluczenia z diety słodyczy, ale co ważne, również do drastycznego obcięcia podaży tłuszczu. Tendencja ta dotyczy szczególnie kobiet. Nagle okazuje się, że w menu mamy chudą wędlinę, drób gotowany na parze bez dodatku tłuszczu, a tłusta kiełbasa, boczek i karkówka to największe zło, na które pozwolimy sobie po zakończeniu diety. Jednak czy takie postępowanie na pewno jest słuszne? Skąd wziął się pogląd dotyczący szkodliwości tłuszczu i cholesterolu? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w niniejszym, artykule.
TŁUSZCZE NIE TAKIE ZŁE Początkiem deprecjonowania wartości tłuszczu w diecie, a wręcz próby udowodnienia jego szkodliwego działania na zdrowie człowieka były badania przeprowadzone na początku lat 50. XX wieku przez uczonego Ancela Keys’a. Wysnuł on bowiem hipotezę opartą o badania przeprowadzone w 22 krajach na 13 tysiącach osób. Według tych badań, wysokie spożycie tłuszczu nasyconego bezpośrednio korelowało ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Jak się jednak okazało, Keys przeanalizował dietę badanych wyłącznie z 7 krajów, zupełnie ignorując te państwa gdzie spożycie tłuszczów zwierzęcych było wysokie, a zachorowalność na choroby serca niska. I choć stawia to pod wielkim znakiem zapytania wiarygodność takich badań, a wielu naukowców podważało tę teorię, to był to (niesłuszny) początek wojny z tłuszczami nasyconymi, który zapoczątkował trwającą po dziś dzień epidemię nadwagi w Stanach Zjednoczonych i triumf diety wysokowęglowodanowej… CZYTAJ DALEJ
Zdrowe koktaje
Szpinak dokładnie myjemy. Banana, pomarańczę i kiwi obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy awokado, wyciśnięty sok z cytryny i siemię lniane. Blendujemy. SKŁADNIKI: garść szpinaku, 1 banan, 1 pomarańcza, 1 kiwi, ½ awokado….
Czas na szparagi
Sezon na szparagi nadal trwa. Pojawiły się na straganach już z początkiem maja, ale cieszyć się nimi możemy jedynie kilka tygodni. Dlatego nie zwlekaj i sięgnij po to wyjątkowe sezonowe warzywo. Szparagi w 100 gramach zawierają zaledwie 20 kilokalorii…
Jak czytać etykiety
Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko…