Każdy z nas uczestniczył lub był świadkiem rozmów dotyczących zdrowego odżywiania oraz odchudzania. Większość tego typu dyskusji sprowadza się oczywiście do wykluczenia z diety słodyczy, ale co ważne, również do drastycznego obcięcia podaży tłuszczu. Tendencja ta dotyczy szczególnie kobiet. Nagle okazuje się, że w menu mamy chudą wędlinę, drób gotowany na parze bez dodatku tłuszczu, a tłusta kiełbasa, boczek i karkówka to największe zło, na które pozwolimy sobie po zakończeniu diety. Jednak czy takie postępowanie na pewno jest słuszne? Skąd wziął się pogląd dotyczący szkodliwości tłuszczu i cholesterolu? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w niniejszym, artykule.
TŁUSZCZE NIE TAKIE ZŁE Początkiem deprecjonowania wartości tłuszczu w diecie, a wręcz próby udowodnienia jego szkodliwego działania na zdrowie człowieka były badania przeprowadzone na początku lat 50. XX wieku przez uczonego Ancela Keys’a. Wysnuł on bowiem hipotezę opartą o badania przeprowadzone w 22 krajach na 13 tysiącach osób. Według tych badań, wysokie spożycie tłuszczu nasyconego bezpośrednio korelowało ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Jak się jednak okazało, Keys przeanalizował dietę badanych wyłącznie z 7 krajów, zupełnie ignorując te państwa gdzie spożycie tłuszczów zwierzęcych było wysokie, a zachorowalność na choroby serca niska. I choć stawia to pod wielkim znakiem zapytania wiarygodność takich badań, a wielu naukowców podważało tę teorię, to był to (niesłuszny) początek wojny z tłuszczami nasyconymi, który zapoczątkował trwającą po dziś dzień epidemię nadwagi w Stanach Zjednoczonych i triumf diety wysokowęglowodanowej… CZYTAJ DALEJ
Kurkuma
Kurkuma (Curcuma longa) to bardzo ważny składnik kuchni indyjskiej. Ta bardzo silnie barwiąca przyprawa ma formę kłącza podobnego do imbiru. Można jej używać jako dodatek do niemal wszystkiego: napojów, sosów, zup, ryżu i marynat….
Dieta matki karmiącej
Wokół diety matki karmiącej piersią narosło bardzo dużo mitów. Informacje powielane przez kolejne pokolenia krążą i są utrwalane w świadomości społeczeństwa. Niestety, wiele z nich jest nieprawdziwych, co w konsekwencji często powoduje…
Grzyby
Wiele razy słyszałeś, że grzyby nie mają żadnych wartości? Nic bardziej mylnego! Nie bez powodu grzyby nazywa się mięsem lasu. Większość ich masy stanowi woda, natomiast sucha masa grzybów to w
przeważającej mierze białko……