Każdy z nas uczestniczył lub był świadkiem rozmów dotyczących zdrowego odżywiania oraz odchudzania. Większość tego typu dyskusji sprowadza się oczywiście do wykluczenia z diety słodyczy, ale co ważne, również do drastycznego obcięcia podaży tłuszczu. Tendencja ta dotyczy szczególnie kobiet. Nagle okazuje się, że w menu mamy chudą wędlinę, drób gotowany na parze bez dodatku tłuszczu, a tłusta kiełbasa, boczek i karkówka to największe zło, na które pozwolimy sobie po zakończeniu diety. Jednak czy takie postępowanie na pewno jest słuszne? Skąd wziął się pogląd dotyczący szkodliwości tłuszczu i cholesterolu? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w niniejszym, artykule.
TŁUSZCZE NIE TAKIE ZŁE Początkiem deprecjonowania wartości tłuszczu w diecie, a wręcz próby udowodnienia jego szkodliwego działania na zdrowie człowieka były badania przeprowadzone na początku lat 50. XX wieku przez uczonego Ancela Keys’a. Wysnuł on bowiem hipotezę opartą o badania przeprowadzone w 22 krajach na 13 tysiącach osób. Według tych badań, wysokie spożycie tłuszczu nasyconego bezpośrednio korelowało ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Jak się jednak okazało, Keys przeanalizował dietę badanych wyłącznie z 7 krajów, zupełnie ignorując te państwa gdzie spożycie tłuszczów zwierzęcych było wysokie, a zachorowalność na choroby serca niska. I choć stawia to pod wielkim znakiem zapytania wiarygodność takich badań, a wielu naukowców podważało tę teorię, to był to (niesłuszny) początek wojny z tłuszczami nasyconymi, który zapoczątkował trwającą po dziś dzień epidemię nadwagi w Stanach Zjednoczonych i triumf diety wysokowęglowodanowej… CZYTAJ DALEJ
Dieta bez wyrzeczeń
Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest dieta. Odchudzająca dieta. Wraz z nadejściem Nowego Roku obiecujemy sobie wziąć się za siebie, kupujemy karnet na siłownię i wyrzucamy z naszego menu słodycze. Przechodzimy na restrykcyjną dietę….
Siemię lniane
Siemię lniane to po prostu nasiona lnu zwyczajnego. Te niepozorne ziarenka warto włączyć do swojego jadłospisu na stałe. Doskonale znają je osoby cierpiące na chorobę wrzodową, ale warto się nimi zainteresować niezależnie od występowania…..
Napij się
Wydawać by się mogło, że świadomość Polaków dotycząca tematyki zdrowia czy odżywiania wzrasta. Siłownie pękają w szwach, co rusz powstają sklepy z żywnością ekologiczną, a w sieci bez trudu znajdziemy zdrowe przepisy. Można by było zatem sądzić….