Witamina, o której będzie mowa w niniejszym artykule, została wyizolowana jako pierwsza z całej gamy tych związków przez polskiego biochemika Kazimierza Funka. To właśnie on jest autorem terminu „witamina”. Odkrycie młodego naukowca zrewolucjonizowało medycynę i było przełomem na skalę światową. Okazało się, że choroby wywołują nie tylko drobnoustroje, ale mogą być też spowodowane przez pewne niedobory w organizmie. Funk był czterokrotnie nominowany do nagrody Nobla, lecz niestety nigdy jej nie otrzymał. Z dzisiejszej perspektywy jego odkrycia wydają się być jeszcze bardziej cenne.
Obecnie wiemy, że zawartość witamin i minerałów w produktach żywnościowych znacząco spadła w porównaniu do stanu chociażby sprzed dwóch, trzech ostatnich dekad. WYJAŁOWIENIE GLEBY, INTENSYWNE UPRAWY NASTAWIONE WYŁĄCZNIE NA ZYSK, KONSERWOWANIE I RAFINACJA ŻYWNOŚCI – TO WSZYSTKO SPRAWIA, ŻE CORAZ TRUDNIEJ ZASPOKOIĆ POTRZEBY NASZEGO ORGANIZMU. XXI wiek to czas kiedy zaczynamy zauważać pułapkę w jaką wpadliśmy i następuje coraz większy zwrot w stronę natury. Wzrasta świadomość i zainteresowanie suplementacją, która obecnie staje się niemal koniecznością. Najczęściej mamy niedobory właśnie witamin. Odkryto je zaledwie nieco ponad sto lat temu, a dzisiaj wiedza na ich temat jest niemal bezcenna! W niniejszym artykule przybliżamy tę, od której wszystko się zaczęło: TIAMINĘ. SKUTKI NIEDOBORU Tiamina czyli witamina B1 została odkryta w czasie badań nad chorobą beri-beri, która jak się później okazało jest spowodowana niedoborami tej substancji. TIAMINA BIERZE UDZIAŁ W METABOLIZMIE GLUKOZY, A JEJ DEFICYT DOPROWADZA DO ZABURZEŃ GOSPODARKI WĘ- GLOWODANOWEJ. W konsekwencji dochodzi do nagromadzenia kwasu pirogronowego, który uszkadza komórki nerwowe. Powinny o tym pamiętać osoby spożywające duże ilości węglowodanów, w tym także sportowcy. TIAMINA BĘDZIE MIEĆ RÓWNIEŻ NIEBAGATELNE ZNACZENIE DLA CUKRZYKÓW, KTÓRZY SĄ SZCZEGÓLNIE NARAŻENI NA JEJ NIEDOBORY…. CZYTAJ DALEJ
Olejek z drzewa herbacianego
Surowce roślinne i naturalne metody terapii przeżywają w ostatnich latach swój renesans i zyskują na popularności. Jednym z częściej i szerzej wykorzystywanych wyciągów jest olejek z drzewa herbacianego (ang. Tea Tree Oil). Jest on pozyskiwany …
Czerniak
Dynamiczny wzrost, szybki rozwój, zdolność do wczesnego tworzenia przerzutów i wysoka oporność na leczenie to cechy charakterystyczne czerniaka. Czynią go one jednym z najbardziej zagrażających życiu nowotworów. Zapadalność na czerniaka….
Grypa
Grypa jest wirusową ostrą infekcją zakaźną, atakującą układ oddechowy, na którą, według szacunków, rocznie na całym świecie choruje około 100 milionów ludzi, z czego w samej Polsce około 4 milionów. Jej śmiertelność szacuje się na ok. 0,5% …