Witamina, o której będzie mowa w niniejszym artykule, została wyizolowana jako pierwsza z całej gamy tych związków przez polskiego biochemika Kazimierza Funka. To właśnie on jest autorem terminu „witamina”. Odkrycie młodego naukowca zrewolucjonizowało medycynę i było przełomem na skalę światową. Okazało się, że choroby wywołują nie tylko drobnoustroje, ale mogą być też spowodowane przez pewne niedobory w organizmie. Funk był czterokrotnie nominowany do nagrody Nobla, lecz niestety nigdy jej nie otrzymał. Z dzisiejszej perspektywy jego odkrycia wydają się być jeszcze bardziej cenne.

Obecnie wiemy, że zawartość witamin i minerałów w produktach żywnościowych znacząco spadła w porównaniu do stanu chociażby sprzed dwóch, trzech ostatnich dekad. WYJAŁOWIENIE GLEBY, INTENSYWNE UPRAWY NASTAWIONE WYŁĄCZNIE NA ZYSK, KONSERWOWANIE I RAFINACJA ŻYWNOŚCI – TO WSZYSTKO SPRAWIA, ŻE CORAZ TRUDNIEJ ZASPOKOIĆ POTRZEBY NASZEGO ORGANIZMU. XXI wiek to czas kiedy zaczynamy zauważać pułapkę w jaką wpadliśmy i następuje coraz większy zwrot w stronę natury. Wzrasta świadomość i zainteresowanie suplementacją, która obecnie staje się niemal koniecznością. Najczęściej mamy niedobory właśnie witamin. Odkryto je zaledwie nieco ponad sto lat temu, a dzisiaj wiedza na ich temat jest niemal bezcenna! W niniejszym artykule przybliżamy tę, od której wszystko się zaczęło: TIAMINĘ. SKUTKI NIEDOBORU Tiamina czyli witamina B1 została odkryta w czasie badań nad chorobą beri-beri, która jak się później okazało jest spowodowana niedoborami tej substancji. TIAMINA BIERZE UDZIAŁ W METABOLIZMIE GLUKOZY, A JEJ DEFICYT DOPROWADZA DO ZABURZEŃ GOSPODARKI WĘ- GLOWODANOWEJ. W konsekwencji dochodzi do nagromadzenia kwasu pirogronowego, który uszkadza komórki nerwowe. Powinny o tym pamiętać osoby spożywające duże ilości węglowodanów, w tym także sportowcy. TIAMINA BĘDZIE MIEĆ RÓWNIEŻ NIEBAGATELNE ZNACZENIE DLA CUKRZYKÓW, KTÓRZY SĄ SZCZEGÓLNIE NARAŻENI NA JEJ NIEDOBORY…. CZYTAJ DALEJ