Wiosna to czas, kiedy zaczynamy myśleć o sezonie letnim. Przyroda rozbudza się do życia, a my nabieramy energii do działania. To najlepszy moment, żeby porzucić dotychczasowe złe nawyki. Dlatego w tym numerze, przedstawiamy podstawowe zasady zdrowego stylu życia. Jeżeli je zastosujesz, będziesz cieszyć się nie tylko zdrowiem, ale i smukłą sylwetką. Zapraszamy do lektury!
ODŻYWIAJ SIĘ REGULARNIE Posiłki należy spożywać w stałych, regularnych odstępach czasu, co około 3 godziny. Regularność nie oznacza tej samej pory każdego dnia, lecz równe odstępy czasowe. Śniadanie zjedz najpóźniej do dwóch godzin od przebudzenia. Nie rezygnuj z niego! Organizm po okresie nocnego postu potrzebuje porządnej dawki energii, by sprawnie funkcjonować cały dzień. Co ważne, jemy wtedy, kiedy jesteśmy aktywni. Zazwyczaj oznacza to jedzenie 5 posiłków dziennie. Jednak jeżeli uczysz się w nocy lub pracujesz nad projektem w pracy do późna, nie rezygnuj z kolejnego posiłku. Istotne jest również, aby kolację zjeść na około 3 godziny przed snem. Zjedzona zbyt późno, nie da nam wypocząć, a organizm, zamiast się regenerować, skupi się na trawieniu. Z kolei jeżeli przerwa będzie zbyt długa, nieznośne burczenie w brzuchu nie da nam zasnąć. Zapomnij o kolacji o 18! To znany mit dotyczący żywienia. Każdy z nas prowadzi inny tryb życia, pracuje w innych porach, ma inny chronotyp czyli tzw. rytm określający preferowane godziny aktywności. Dlatego nie sugeruj się innymi osobami, ustal własne, indywidualnie dopasowane zasady, opierając się na powyższych zaleceniach… CZYTAJ DALEJ
Zielenina na talerzu
Zielone warzywa liściaste powinny się znaleźć na naszym talerzu każdego dnia. Ich wybór, szczególnie w sezonie jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie. Szpinak, rukola, roszponka, jarmuż, sałata, szczypiorek, koperek, pietruszka, rzeżucha, kolendra…
Przegląd diet
W poprzednim numerze „Nie zapominaj o zdrowiu” omówiliśmy dwie popularne diety odchudzające, które nie cieszą się dobrą sławą, a ich stosowanie może przynieść negatywne skutki dla naszego zdrowia. Tym razem zaprezentujemy…
Sezon na botwinkę
Botwina, czyli liście i korzenie młodego buraka, to sezonowy produkt, którym warto się zainteresować w okresie letnim i włączyć do swojego menu. Botwinę najczęściej wykorzystuje się do przygotowania zupy serwowanej z jajkiem, także w formie…