Wiosna to czas, kiedy zaczynamy myśleć o sezonie letnim. Przyroda rozbudza się do życia, a my nabieramy energii do działania. To najlepszy moment, żeby porzucić dotychczasowe złe nawyki. Dlatego w tym numerze, przedstawiamy podstawowe zasady zdrowego stylu życia. Jeżeli je zastosujesz, będziesz cieszyć się nie tylko zdrowiem, ale i smukłą sylwetką. Zapraszamy do lektury!
ODŻYWIAJ SIĘ REGULARNIE Posiłki należy spożywać w stałych, regularnych odstępach czasu, co około 3 godziny. Regularność nie oznacza tej samej pory każdego dnia, lecz równe odstępy czasowe. Śniadanie zjedz najpóźniej do dwóch godzin od przebudzenia. Nie rezygnuj z niego! Organizm po okresie nocnego postu potrzebuje porządnej dawki energii, by sprawnie funkcjonować cały dzień. Co ważne, jemy wtedy, kiedy jesteśmy aktywni. Zazwyczaj oznacza to jedzenie 5 posiłków dziennie. Jednak jeżeli uczysz się w nocy lub pracujesz nad projektem w pracy do późna, nie rezygnuj z kolejnego posiłku. Istotne jest również, aby kolację zjeść na około 3 godziny przed snem. Zjedzona zbyt późno, nie da nam wypocząć, a organizm, zamiast się regenerować, skupi się na trawieniu. Z kolei jeżeli przerwa będzie zbyt długa, nieznośne burczenie w brzuchu nie da nam zasnąć. Zapomnij o kolacji o 18! To znany mit dotyczący żywienia. Każdy z nas prowadzi inny tryb życia, pracuje w innych porach, ma inny chronotyp czyli tzw. rytm określający preferowane godziny aktywności. Dlatego nie sugeruj się innymi osobami, ustal własne, indywidualnie dopasowane zasady, opierając się na powyższych zaleceniach… CZYTAJ DALEJ
Niezłe ziółko
W ostatnim czasie można zauważyć w Polsce znaczny wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia. Coraz częściej odchodzi się od spożywania przetworzonej żywności, która ustępuje miejsca ekologicznym, lokalnym produktom. Dzięki modzie na bycie…
Moc w jaju
Święta Wielkanocne to czas, który każdemu z nas kojarzyć się może różnie. Dla jednych oznacza skupienie, dla innych chwile spędzone z rodziną. Przywodzi na myśl wiosnę i radość. Niezmiennie jednak symbolem Wielkanocy są jajka! Oznaczają narodziny…
Jesień na talerzu
W bieżącym wydaniu czasopisma chcemy przedstawić naszym czytelnikom przepisy na pyszne dania, w których królują sezonowe jesienne produkty, takie jak: gruszki, śliwki, orzechy, grzyby oraz dynia. Tym razem wyjątkowo nie liczymy kalorii i zachęcamy do...