Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Choroba Alzheimera
Frankfurt, rok 1901. Na oddział szpitala psychiatrycznego doktor Alois Alzheimer przyjmuje 56-letnią Auguste D. Kobieta od pewnego czasu ma problemy z pamięcią i trudności z orientacją w terenie. Niepokój budzi także odmienne zachowanie chorej…
Nietrzymanie moczu
Nietrzymanie moczu jest problemem krępującym i pomijanym przez pacjentów podczas wizyt w gabinetach lekarskich. Niestety też często utrudnienia z oddawaniem moczu łączą się z procesem starzenia. Trzeba jednak zaznaczyć, że choć dotyczy on…
Owsica u dzieci
Owsica należy do najczęstszych chorób pasożytniczych, jakie występują w Polsce. Jest ona wywoływana przez nicienia zwanego owsikiem ludzkim. Grupą najbardziej narażoną na występowanie tego schorzenia są dzieci w placówkach dziecięcych, szczególnie w wieku…