apteka-niezapominajka
newsletter
  • LOKALIZACJE
  • e-apteka
  • CZYTELNIA
  • KARIERA
  • O NAS
  • FRANCZYZA
  • KONTAKT
Zaznacz stronę

 


Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.

 

Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ

 

Osteoporoza jak ją leczyć?

Osteoporoza jak ją leczyć?

sty 10, 2023 | Zdrowie

Osteoporoza to choroba szkieletu charakteryzująca się zmniejszoną wytrzymałością kości na wszelkie obciążenia, co powoduje wzrost ryzyka ich złamań. Szacuje się, że choroba ta może dotyczyć nawet 30% kobiet i 8% mężczyzn po 50. roku…

czytaj dalej

Leki przeciwastmatyczne

Leki przeciwastmatyczne

sty 10, 2023 | Zdrowie

Astma istnieje na kartach historii medycyny już ponad 2000 lat, a z języka greckiego oznacza „utrudnione oddychanie”. Choć brzmi niegroźnie, to na skutek przeprowadzonych na przestrzeni lat obserwacji, astma została uznana za zdecydowanie…

czytaj dalej

Leki moczopędne

Leki moczopędne

sty 10, 2023 | Zdrowie

Często nie zdajemy sobie nawet sprawy, jak wiele z nas lub naszych najbliższych stosuje na co dzień leki moczopędne. Od dawna wykorzystywane z powodzeniem w leczeniu obrzęków, dzisiaj pełnią kluczową rolę także w leczeniu innych schorzeń…

czytaj dalej

« Starsze wpisy
Kolejne wpisy »
Temat miesiąca Zdrowie Uroda Dieta Ciekawostki ☰

Polityka prywatności



ZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE


newsletter