Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Osteoporoza jak ją leczyć?
Osteoporoza to choroba szkieletu charakteryzująca się zmniejszoną wytrzymałością kości na wszelkie obciążenia, co powoduje wzrost ryzyka ich złamań. Szacuje się, że choroba ta może dotyczyć nawet 30% kobiet i 8% mężczyzn po 50. roku…
Leki przeciwastmatyczne
Astma istnieje na kartach historii medycyny już ponad 2000 lat, a z języka greckiego oznacza „utrudnione oddychanie”. Choć brzmi niegroźnie, to na skutek przeprowadzonych na przestrzeni lat obserwacji, astma została uznana za zdecydowanie…
Leki moczopędne
Często nie zdajemy sobie nawet sprawy, jak wiele z nas lub naszych najbliższych stosuje na co dzień leki moczopędne. Od dawna wykorzystywane z powodzeniem w leczeniu obrzęków, dzisiaj pełnią kluczową rolę także w leczeniu innych schorzeń…