Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Morsowanie
Od kilku lat na popularności zyskują kąpiele w lodowatej wodzie, bieganie po śniegu w stroju kąpielowym czy zdobywanie górskich szczytów zimą w krótkich spodenkach. Po co to wszystko? Co zyskamy dzięki przebywaniu w niskiej temperaturze…
Adaptogeny
Żyjemy w czasach, gdzie tempo życia jest coraz szybsze, a świat jest coraz głośniejszy i bardziej jaskrawy. Każdego dnia poddawani jesteśmy ogromnej liczbie bodźców zewnętrznych. Mierzymy się z codziennymi problemami i wyzwaniami. To wszystko…
Nadciśnienie tętnicze
17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego. Co sprawia, że choroba ta jest tak istotna, że przypominamy o niej każdego roku? Nadciśnienie tętnicze jest zaliczane do chorób cywilizacyjnych. Oznacza to, że występuje ono powszechnie…